fredag 27 mars 2009

2. Mordisk turkpop och Yotube

Se där Konstantinopel, det omättliga, stolta, sublima Konstantinopel! Skapelsens och människans ära! Om en sådan skönhet hade jag aldrig ens drömt!
Edmondo de Amicis



Den här sidan möter du om du surfar in på Youtube i Turkiet. Youtube är spärrat enligt domstolsbeslut från Ankara eftersom det finns videofilmer som kritiserar Atatürk (för övrigt rätt taffliga montagefilmer som ser ut att vara ihopsnickrade av lattjande tonåringar). Men med hjälp av sidor som omdirigerar trafiken går man lätt runt problemet (till exempel ktunnel.com).


Baris kom förbi med ett par öl, och vi fortsatte vår grundliga genomgång av turkisk popmusik
. Vi skrattade så vi grät åt den tyskproducerade genren R´n´Besk (som såklart anspelar på arabesk - turkisk folkmusk). Ismail Yk heter den stora stjärnan, som bland annat gett ut alster med den geniala låttiteln bomba bomba.

Men kvällens verkliga höjdpunkt var den smöriga men sköra Bayhan som slog igenom i Popstar (Turkiets svar på Idol), och blev föremål för varenda skvallerblaska i hela landet, då det uppdagades att han i sin ungdom suttit i fängelse. För inget mindre än mord. Hör hans fantastiska version av Ohh my love, och blunda en sekund. Visst låter han lite som Anthony & the Johnssons!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar